czwartek, 26 grudnia 2013

Zupa z brukselki z serem



















Składniki

  • 750 g brukselki
  • 1 l bulionu mięsnego
  • 100 g filetu z kurczaka
  • 150 g gęstej śmietany
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 50 g parmezanu
  • 1 papryczka chilli

    Przygotowanie

    Brukselkę oczyścić ,opłukać ,głąby naciąć ma krzyż. Bulion zagotować ,włożyć brukselkę i gotować ok. 40 min.
    Kilka brukselek wyjąć z bulionu ,listki porozdzielać i odłożyć. Pozostałą brukselkę zmiksować z bulionem.
    Mięso pokroić w paski ,razem ze śmietaną dodać do zupy i krótko gotować. Zupę doprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
    Parmezan zetrzeć. Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Gorącą zupę wlać do talerzy ,każdą porcję posypać kostkami chilli i startym serem ,ozdobić listkami brukselki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz