Zupa z brukselki z serem
Składniki
- 750 g brukselki
- 1 l bulionu mięsnego
- 100 g filetu z kurczaka
- 150 g gęstej śmietany
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 50 g parmezanu
- 1 papryczka chilli
Przygotowanie
Brukselkę oczyścić ,opłukać ,głąby naciąć ma krzyż. Bulion zagotować ,włożyć brukselkę i gotować ok. 40 min.
Kilka brukselek wyjąć z bulionu ,listki porozdzielać i odłożyć. Pozostałą brukselkę zmiksować z bulionem.
Mięso pokroić w paski ,razem ze śmietaną dodać do zupy i krótko gotować. Zupę doprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
Parmezan zetrzeć. Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Gorącą zupę wlać do
talerzy ,każdą porcję posypać kostkami chilli i startym serem ,ozdobić
listkami brukselki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz