wtorek, 3 grudnia 2013

Sałatka z pieczarkami




















Składniki

  • 1,5 kg papryki
  • 1,5 kg pieczarek
  • 1,5 kg cebuli
  • łyżka octu
  • Zalewa :
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

    Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne,miąższ kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mieszamy z papryką,solimy i odstawiamy na około 2godziny. Odciskamy.
    Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki,wsypujemy do wrzątku z octem. Zagotowujemy i odcedzamy.
    Składniki zalewy gotujemy. Dodajemy paprykę z cebulą i gotujemy 5 minut. Wsypujemy pieczarki i gotujemy jeszcze 5 minut.
    Gorącą sałatkę z zalwą przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
    Najlepiej smakuje z jajkiem i łyżką majonezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz