Sałatka z pieczarkami
Składniki
- 1,5 kg papryki
- 1,5 kg pieczarek
- 1,5 kg cebuli
- łyżka octu
- Zalewa :
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
Przygotowanie
Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne,miąższ kroimy w paski.
Cebulę obieramy i siekamy. Mieszamy z papryką,solimy i odstawiamy na
około 2godziny. Odciskamy.
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki,wsypujemy do wrzątku z octem. Zagotowujemy i odcedzamy.
Składniki zalewy gotujemy. Dodajemy paprykę z cebulą i gotujemy 5 minut. Wsypujemy pieczarki i gotujemy jeszcze 5 minut.
Gorącą sałatkę z zalwą przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Najlepiej smakuje z jajkiem i łyżką majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz