Rosół z perliczki
Składniki
- 1 perliczka
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 50 g selera
- gałązka lubczyku
- natka pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Tuszkę perliczki umyć ,przekroić na dwa lub cztery kawałki.
Włożyć do garnka, zalać 1,2 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia
,zmniejszyć płomień i gotować ,żeby tylko rosół pykał. Obrać marchewkę
,pietruszkę oraz selera. Umyć włożyć do rosołu razem z liściem laurowym
,zielem angielskim i pieprzem. Cebulę obrać opiec i włożyć do rosołu.
Gotować do miękkości perliczki. 15 minut przed końcem gotowania rosół
posolić do smaku ,dodać umyty lubczyk. Rosół doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz