poniedziałek, 9 grudnia 2013

Rosół z perliczki

















Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Tuszkę perliczki umyć ,przekroić na dwa lub cztery kawałki. Włożyć do garnka, zalać 1,2 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć płomień i gotować ,żeby tylko rosół pykał. Obrać marchewkę ,pietruszkę oraz selera. Umyć włożyć do rosołu razem z liściem laurowym ,zielem angielskim i pieprzem. Cebulę obrać opiec i włożyć do rosołu. Gotować do miękkości perliczki. 15 minut przed końcem gotowania rosół posolić do smaku ,dodać umyty lubczyk. Rosół doprawić do smaku pieprzem. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz