poniedziałek, 9 grudnia 2013

Knedle twarogowe ze śliwkami

















Składniki

  • tłusty twaróg: 25 dag
  • kasza manna: 1/3 szklanki
  • masło: 1/4 kostki
  • jajka: 2
  • mąka pszenna: 1/2 szklanki
  • kilkanaście sztuk śliwek
  • cukier waniliowy: 1-2 łyżki
  • sól
  • cukier

    Przygotowanie

      Jajka umyj, rozbij oddzielając żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dosypuj powoli kaszę mannę i sól. Po chwili dodaj białka (możesz je ubić, ale nie jest to konieczne) i wymieszaj. Następnie dodawaj po porcji (dobrze zmielonego, gładkiego) twarogu oraz po łyżce mąki. Ucieraj składniki aż ciasto będzie gładkie (powinno lepić się do dłoni). Uformuj kulę, owiń folią. Schładzaj 45 minut.
    Śliwki umyj, osusz i ostrożnie usuń pestki. Z ciasta uformuj walec i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. W kawałku ciasta ułóż śliwkę, zlep, utocz w dłoniach kulkę (zwilżać przy tym dłonie zimną wodą). Wrzucaj po kilka knedli na osolony i osłodzony wrzątek. Gotuj każdą porcję knedli około 15 minut.
    Na patelni rozgrzej masło i zrumień bułkę tartą. Następnie dosyp oba rodzaje cukru i cynamon, wymieszaj. W panierce obtaczaj ciepłe knedle i od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz