Knedle twarogowe ze śliwkami
Składniki
- tłusty twaróg: 25 dag
- kasza manna: 1/3 szklanki
- masło: 1/4 kostki
- jajka: 2
- mąka pszenna: 1/2 szklanki
- kilkanaście sztuk śliwek
- cukier waniliowy: 1-2 łyżki
- sól
- cukier
Przygotowanie
Jajka umyj, rozbij oddzielając żółtka od białek. Utrzyj masło z
cukrem wanilinowym i dodawaj po jednym żółtku. Nie przerywając
ucierania, dosypuj powoli kaszę mannę i sól. Po chwili dodaj białka
(możesz je ubić, ale nie jest to konieczne) i wymieszaj. Następnie
dodawaj po porcji (dobrze zmielonego, gładkiego) twarogu oraz po łyżce
mąki. Ucieraj składniki aż ciasto będzie gładkie (powinno lepić się do
dłoni). Uformuj kulę, owiń folią. Schładzaj 45 minut.
Śliwki umyj, osusz i ostrożnie usuń pestki. Z ciasta uformuj walec i
pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. W kawałku ciasta ułóż śliwkę, zlep,
utocz w dłoniach kulkę (zwilżać przy tym dłonie zimną wodą). Wrzucaj po
kilka knedli na osolony i osłodzony wrzątek. Gotuj każdą porcję knedli
około 15 minut.
Na patelni rozgrzej masło i zrumień bułkę tartą. Następnie dosyp oba
rodzaje cukru i cynamon, wymieszaj. W panierce obtaczaj ciepłe knedle i
od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz