poniedziałek, 9 grudnia 2013

Awokado z sałatką drobiową

















Składniki

  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól ,pieprz ,cukier
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 dymka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 awokado
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz cayenne
  • Po 2 łyżki koperku i szczypiorku
  • Sałata dębolistna

    Przygotowanie

    Wino zagotować z ok. 125 ml wody ,połową soku z cytryny ,solą ,pieprzem i cukrem. Włożyć mięso ,gotować na małym ogniu ok. 8 min. Wyjąć i pokroić w małą kostkę.
    Dymkę oczyścić i pokroić w krążki .Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół ,usunąć pestki. Z połówek wyjąć miąższ ,pokroić w drobną kostkę ,skropić sokiem z cytryny.
    Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami wywaru z mięsa ,dodać zmiażdżony czosnek ,doprawić pieprzem cayenne ,solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki do sałatki ,posiekany koperek i szczypiorek ,wymieszać. Do połówek awokado włożyć pokrojone listki sałaty i porcje sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz