Awokado z sałatką drobiową
Składniki
- 125 ml białego wytrawnego wina
- Sok z 1 cytryny
- Sól ,pieprz ,cukier
- 2 filety z kurczaka
- 1 dymka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 awokado
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz cayenne
- Po 2 łyżki koperku i szczypiorku
- Sałata dębolistna
Przygotowanie
Wino zagotować z ok. 125 ml wody ,połową soku z cytryny ,solą
,pieprzem i cukrem. Włożyć mięso ,gotować na małym ogniu ok. 8 min.
Wyjąć i pokroić w małą kostkę.
Dymkę oczyścić i pokroić w krążki .Cebulę obrać i pokroić w drobną
kostkę. Awokado przekroić na pół ,usunąć pestki. Z połówek wyjąć miąższ
,pokroić w drobną kostkę ,skropić sokiem z cytryny.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami wywaru z mięsa ,dodać zmiażdżony czosnek
,doprawić pieprzem cayenne ,solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki
do sałatki ,posiekany koperek i szczypiorek ,wymieszać. Do połówek
awokado włożyć pokrojone listki sałaty i porcje sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz