poniedziałek, 9 grudnia 2013

Makaronowa pizza z oliwkami




















Składniki

  • 400 g spaghetti
  • Sól i pieprz
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 8-10 dag czarnych oliwek
  • 5 dag suszonych pomidorów

    Przygotowanie

      Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić ,osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

    Bakłażana ,posolić ,osuszyć i jeszcze raz posolić. Papryki i cebule oczyścić (usunąć nasiona papryk) i umyć. Papryki pokroić w cienkie paseczki ,cebule w krążki.

    Zrobić sos: czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę. Stopić masło ,wrzucić czosnek i zeszklić. Oprószyć mąką ,zasmażyć. Wlać szklankę mleka i bulion. Zagotować ,mieszając. Wsypać parmezan ,jeszcze raz mieszając ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.

    Sos połączyć z resztą mleka wymieszanego z żółtkami. Spaghetti rozłożyć w okrągłej formie. Polać ½ sosu ,obłożyć cebulą ,papryką oliwkami ,bakłażanem i pomidorami. Polać resztą sosu ,piec 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz