Makaronowa pizza z oliwkami
Składniki
- 400 g spaghetti
- Sól i pieprz
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 350 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 żółtka
- 8-10 dag czarnych oliwek
- 5 dag suszonych pomidorów
Przygotowanie
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić ,osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Bakłażana ,posolić ,osuszyć i jeszcze raz posolić. Papryki i cebule
oczyścić (usunąć nasiona papryk) i umyć. Papryki pokroić w cienkie
paseczki ,cebule w krążki.
Zrobić sos: czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę. Stopić masło
,wrzucić czosnek i zeszklić. Oprószyć mąką ,zasmażyć. Wlać szklankę
mleka i bulion. Zagotować ,mieszając. Wsypać parmezan ,jeszcze raz
mieszając ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos połączyć z resztą mleka wymieszanego z żółtkami. Spaghetti rozłożyć w
okrągłej formie. Polać ½ sosu ,obłożyć cebulą ,papryką oliwkami
,bakłażanem i pomidorami. Polać resztą sosu ,piec 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz