poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami


















Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemiaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • Bułka tarta
  • Olej
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

      Ziemniaki zemleć razem z podsmażoną na oleju posiekaną cebulą.
    Dodać jajka , sól , pieprz i mąkę , wymieszać , zagnieść.
    Uformować wałek z ciasta , podzielić na 10-12 kawałków/
    Uformować z nich owalne kotlety.
    Kotlety obtoczyć w tartej bułce.
    Smażyć na niezbyt gorącym oleju z obu stron na rumiano.
    Pieczarki oczyścić , opłukać , osuszyć , pokroić na plastry . Podsmażyć na maśle , wymieszać ze śmietaną.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Kotlety podawać z sosem , posypaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz