Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemiaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- Bułka tarta
- Olej
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki zemleć razem z podsmażoną na oleju posiekaną cebulą.
Dodać jajka , sól , pieprz i mąkę , wymieszać , zagnieść.
Uformować wałek z ciasta , podzielić na 10-12 kawałków/
Uformować z nich owalne kotlety.
Kotlety obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć na niezbyt gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Pieczarki oczyścić , opłukać , osuszyć , pokroić na plastry . Podsmażyć na maśle , wymieszać ze śmietaną.
Przyprawić solą i pieprzem.
Kotlety podawać z sosem , posypaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz