czwartek, 26 grudnia 2013

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym (wersja PRL)

















Składniki

  • Pulpety:
  • 400 g wołowiny
  • 1 czerstwa bułka
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Sos pomidorowy:
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • Sól ,pieprz,cukier
  • 1 l bulionu warzywnego

    Przygotowanie

    Bułkę pokroić w ćwiartki i na 15 min namoczyć w mleku. Opłukaną i osuszoną wołowinę zemleć wraz z odciśniętą bułką i wymieszać z jajkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki. Ugotować w bulionie ,wyciągnąć.

    Sos: zrobić zasmażkę z margaryny i mąki ,dodać koncentrat pomidorowy ,rozprowadzić bulionem. Zagotować ,dodać śmietanę ,sól i cukier.
    Do sosu dodać pulpety i podgrzewać jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz