Pulpety wołowe w sosie pomidorowym (wersja PRL)
Składniki
- Pulpety:
- 400 g wołowiny
- 1 czerstwa bułka
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- Sos pomidorowy:
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- Sól ,pieprz,cukier
- 1 l bulionu warzywnego
Przygotowanie
Bułkę pokroić w ćwiartki i na 15 min namoczyć w mleku. Opłukaną i
osuszoną wołowinę zemleć wraz z odciśniętą bułką i wymieszać z jajkami
oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki. Ugotować w bulionie
,wyciągnąć.
Sos: zrobić zasmażkę z margaryny i mąki ,dodać koncentrat pomidorowy
,rozprowadzić bulionem. Zagotować ,dodać śmietanę ,sól i cukier.
Do sosu dodać pulpety i podgrzewać jeszcze 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz