Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 200 g kaszy kuskus
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 gałązki mięty
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 jajka
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki rodzynek
- Biały pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Kapustę wyczyścić ,wyciąć głąb. Obgotować w osolonym wrzątku ,ok.
15 min. Wyjąć kapustę ,przelać zimną wodą ,oddzielić liście (około 16
sztuk). Ściąć grube nerwy ,resztę kapusty drobno pokroić. Kuskus zalać
gorącą ,osoloną wodą ,odstawić na 5 min. Marchew drobno zetrzeć ,zioła
posiekać ,orzechy drobno posiekać i uprażyć na patelni. Kaszę wymieszać z
marchewką ,posiekaną kapustą ,ziołami i orzechami. Wbić jajka ,wsypać
parmezan i rodzynki ,wymieszać. Przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Na
środek każdego liścia nałożyć farsz ,brzegi zawinąć do środka
,następnie zwinąć liść niezbyt ściśle i zwinąć nitką. Rozgrzać olej
,obsmażyć na nim gołąbki.
Wyjąć na talerz. Do garnka włożyć pomidory z zalewą ,wlać bulion.
Przyprawić solą ,pieprzem i koncentratem pomidorowym. Włożyć gołąbki do
sosu. Gotować na średnim ogniu ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz