poniedziałek, 9 grudnia 2013

Orientalne gołąbki

















 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki mięty
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 jajka
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki rodzynek
  • Biały pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

    Przygotowanie


    Kapustę wyczyścić ,wyciąć głąb. Obgotować w osolonym wrzątku ,ok. 15 min. Wyjąć kapustę ,przelać zimną wodą ,oddzielić liście (około 16 sztuk). Ściąć grube nerwy ,resztę kapusty drobno pokroić. Kuskus zalać gorącą ,osoloną wodą ,odstawić na 5 min. Marchew drobno zetrzeć ,zioła posiekać ,orzechy drobno posiekać i uprażyć na patelni. Kaszę wymieszać z marchewką ,posiekaną kapustą ,ziołami i orzechami. Wbić jajka ,wsypać parmezan i rodzynki ,wymieszać. Przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Na środek każdego liścia nałożyć farsz ,brzegi zawinąć do środka ,następnie zwinąć liść niezbyt ściśle i zwinąć nitką. Rozgrzać olej ,obsmażyć na nim gołąbki.


     
 Wyjąć na talerz. Do garnka włożyć pomidory z zalewą ,wlać bulion. Przyprawić solą ,pieprzem i koncentratem pomidorowym. Włożyć gołąbki do sosu. Gotować na średnim ogniu ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz