Żeberka w sosie własnym
Składniki
- 80 dkg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli 
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 1,5 szklani wody
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
PrzygotowanieCebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych żeberek. Do 
miski skruszyć liście laurowe, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki 
czosnku, czerwoną paprykę majeranek, olej. Wszystko razem dokładnie 
wymieszać, następnie dorzucić żeberka, obtoczyć je w marynacie i 
odstawić na 30 minut.
 
 Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane żeberka.
 Obsmażyć z obydwu stron.
 
 Kiedy cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki wody, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
 
 Po tym czasie żeberka wyciągnąć z sosu na bok.
 Rozpuścić mąkę w ok. pół szklanki wody.
 Powoli mieszając dolewać do sosu. Zagotować.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz