poniedziałek, 9 grudnia 2013

Żeberka w sosie własnym

















Składniki

  • 80 dkg żeberek wieprzowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 szklani wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki

    Przygotowanie

    Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych żeberek. Do miski skruszyć liście laurowe, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, czerwoną paprykę majeranek, olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, następnie dorzucić żeberka, obtoczyć je w marynacie i odstawić na 30 minut.

    Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane żeberka.
    Obsmażyć z obydwu stron.

    Kiedy cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki wody, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

    Po tym czasie żeberka wyciągnąć z sosu na bok.
    Rozpuścić mąkę w ok. pół szklanki wody.
    Powoli mieszając dolewać do sosu. Zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz