Kotlety z selera z sosem pomidorowym
Składniki
- 2 średnie selery
- 2 jajka
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- bułka tarta do panierowania
- olej
- sól ,pieprz
- tymianek
- bazylia
Przygotowanie
Seler zetrzeć na tarce o średnich dziurkach. Przełożyć do miski.
Dodać jajka , tartą bułkę , sól , pieprz do smaku , wymieszać . Masa powinna być gęsta
( ewentualnie dodać trochę więcej bułki tartej ).
Uformować kotlety , obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Na łyżce masła zeszklić posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki , wymieszać. Dusić ok. 10 minut.
Zmiksować , przyprawić bazylią , tymiankiem , solą i pieprzem.
Kotlety podawać na ciepło lub na zimno z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz