piątek, 13 grudnia 2013

Kotlety z selera z sosem pomidorowym

















Składniki

  • 2 średnie selery
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • sól ,pieprz
  • tymianek
  • bazylia

    Przygotowanie


    Seler zetrzeć na tarce o średnich dziurkach. Przełożyć do miski.


  • Dodać jajka , tartą bułkę , sól , pieprz do smaku , wymieszać . Masa powinna być gęsta
    ( ewentualnie dodać trochę więcej bułki tartej ).

    Uformować kotlety , obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.


  •   Na łyżce masła zeszklić posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki , wymieszać. Dusić ok. 10 minut.

    Zmiksować , przyprawić bazylią , tymiankiem , solą i pieprzem.

    Kotlety podawać na ciepło lub na zimno z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz