sobota, 14 grudnia 2013

Barszcz ukraiński (GHS version)

















Składniki

  • 1/2 kg buraków
  • 100 g fasoli
  • 150 ml soku pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
  • 1/2 małej kapusty włoskiej
  • 1/2 kości
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • Kwaśna śmietana
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Cukier
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 100 g ugotowanej fasolki szparagowej

    Przygotowanie

    Fasolę opłukać ,na co najmniej 6 godzin namoczyć w zimnej wodzie ,po czym gotować w tej samej wodzie około 1,5 godziny ,pod koniec dodając łyżeczkę soli. Kiedy fasola będzie miękka ,odcedzić. Buraki oczyścić ,dokładnie umyć i ,niedobrane ,gotować około godziny. W tym czasie przygotować bulion mięsno-warzywny ,gotując kości razem z warzywami w osolonym wrzątku dodając przyprawy (ziele angielskie ,liść laurowy ,sól i kilka ziarenek czarnego pieprzu). Po zagotowaniu wyjąć kości i warzywa. Marchew pokroić w pół talarki. Do powstałego bulionu wrzucić buraki pokrojone w większą kostkę ,fasolę ,ziemniaki pokrojone w kostkę ,poszatkowaną kapustę i sok z pomidorów ,gotować około 40 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową ze słoika ,doprawić do smaku sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Podawać z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz