Barszcz ukraiński (GHS version)
Składniki
- 1/2 kg buraków
- 100 g fasoli
- 150 ml soku pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
- 1/2 małej kapusty włoskiej
- 1/2 kości
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- Kwaśna śmietana
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Cukier
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 4 nieduże ziemniaki
- 100 g ugotowanej fasolki szparagowej
Przygotowanie
Fasolę opłukać ,na co najmniej 6 godzin namoczyć w zimnej wodzie
,po czym gotować w tej samej wodzie około 1,5 godziny ,pod koniec
dodając łyżeczkę soli. Kiedy fasola będzie miękka ,odcedzić. Buraki
oczyścić ,dokładnie umyć i ,niedobrane ,gotować około godziny. W tym
czasie przygotować bulion mięsno-warzywny ,gotując kości razem z
warzywami w osolonym wrzątku dodając przyprawy (ziele angielskie ,liść
laurowy ,sól i kilka ziarenek czarnego pieprzu). Po zagotowaniu wyjąć
kości i warzywa. Marchew pokroić w pół talarki. Do powstałego bulionu
wrzucić buraki pokrojone w większą kostkę ,fasolę ,ziemniaki pokrojone w
kostkę ,poszatkowaną kapustę i sok z pomidorów ,gotować około 40 min na
małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową ze słoika
,doprawić do smaku sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem oraz cukrem
,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Podawać z kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz