Gruszki w occie
Składniki
- 5 kg gruszek
- Zalewa:
- 2 l wody
- 1/2 l octu
- 1 kg cukru
- Kilka goździków
- Kawałek kory cynamonu
Przygotowanie
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda
nasienne. Włożyć do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki
temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, na wrzącą wrzucić kawałki gruszek i
gotować aż staną się szkliste (nie można ich rozgotować). Gorące,
osączone gruszki przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę
ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki, uważając by do słoika nie
dostały się goździki (wtedy gruszki ściemnieją). Słoiki od razu
zakręcić. Odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz