sobota, 14 grudnia 2013

Gruszki w occie



















Składniki

  • 5 kg gruszek
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1/2 l octu
  • 1 kg cukru
  • Kilka goździków
  • Kawałek kory cynamonu

    Przygotowanie

      Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją.

    Wszystkie składniki zalewy zagotować, na wrzącą wrzucić kawałki gruszek i gotować aż staną się szkliste (nie można ich rozgotować). Gorące, osączone gruszki przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki, uważając by do słoika nie dostały się goździki (wtedy gruszki ściemnieją). Słoiki od razu zakręcić. Odstawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz