piątek, 13 grudnia 2013

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

















Składniki

  • 600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 50 g tłustego twarożku ziołowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 50 g pieczarek
  • 300 g mielonego mieszanego mięsa
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • kilka listków bazylii
  • 75 g żółtego sera

    Przygotowanie


    Ciepłe ziemniaki obrać , przecisnąć przez praskę , wymieszać z twarożkiem. Dodać mąkę , 1 jajo i łyżeczkę soli , wyrobić.

  •  Warzywa i pieczarki oczyścić , drobno pokroić. Dodać do mięsa , wyrobić. Farsz doprawić keczupem , przecierem pomidorowym , solą i pieprzem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C

  •  Na ściereczce posypanej mąką ciasto rozwałkować na kwadrat , rozłożyć na nim masę mięsną , zostawiając dookoła 4-cm wolne brzegi .

  •  Na farsz włożyć listki bazylii. Ciasto zwinąć , unosząc ściereczkę , brzegi zlepić . Ciasto przełożyć na natłuszczoną formę „szwem” do dołu. Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką wody.
    Piec ok. 50 min , po 40 min pieczenia roladę posypać startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz