Ziemniaczana zapiekanka z mięsem
Składniki
- 600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 50 g tłustego twarożku ziołowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 50 g pieczarek
- 300 g mielonego mieszanego mięsa
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pieprz
- kilka listków bazylii
- 75 g żółtego sera
Przygotowanie
Ciepłe ziemniaki obrać , przecisnąć przez praskę , wymieszać z twarożkiem. Dodać mąkę , 1 jajo i łyżeczkę soli , wyrobić.
- Warzywa i pieczarki oczyścić , drobno pokroić. Dodać do mięsa ,
wyrobić. Farsz doprawić keczupem , przecierem pomidorowym , solą i
pieprzem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
- Na ściereczce posypanej mąką ciasto rozwałkować na kwadrat , rozłożyć
na nim masę mięsną , zostawiając dookoła 4-cm wolne brzegi .
- Na farsz włożyć listki bazylii. Ciasto zwinąć , unosząc ściereczkę ,
brzegi zlepić . Ciasto przełożyć na natłuszczoną formę „szwem” do
dołu. Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką wody.
Piec ok. 50 min , po 40 min pieczenia roladę posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz