Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 200 ml mleka
- sól
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 150 g masła
- skórka starta z 1 sparzonej cytryny
- 1 kg śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- ćwierć łyżeczki cukru wailinowego lub cynamonu
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlać letnie
mleko ,wsypać 100 g mąki ,szczyptę soli i wymieszać ,tak by nie było
grudek. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka
ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć ją z wyrośniętym rozczynem.
Dodać resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ręką około 15
min. Wlać letnie roztopione masło i wyrabiać ,dopóki tłuszcz nie połączy
się z ciastem. Włożyć je do posmarowanej masłem i posypanej mąką
prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć-skórkami do ciasta- połówki
opłukanych śliwek i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30
min. Przygotować kruszonkę : zimne masło posiekać w mące i cukrze pudrze
i rękami ugnieść kruszące się ciasto. Rozkruszyć je równomiernie nad
śliwkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec
30-35 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz