czwartek, 12 grudnia 2013

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
















Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • sól
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • ćwierć łyżeczki cukru wailinowego lub cynamonu

    Przygotowanie

    Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlać letnie mleko ,wsypać 100 g mąki ,szczyptę soli i wymieszać ,tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć ją z wyrośniętym rozczynem. Dodać resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ręką około 15 min. Wlać letnie roztopione masło i wyrabiać ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Włożyć je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć-skórkami do ciasta- połówki opłukanych śliwek i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotować kruszonkę : zimne masło posiekać w mące i cukrze pudrze i rękami ugnieść kruszące się ciasto. Rozkruszyć je równomiernie nad śliwkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-35 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz