niedziela, 22 grudnia 2013

Kiszona kapusta po francusku



















Składniki

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oleju
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Majeranek
  • Mielona papryka
  • Kminek
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    Morele i rodzynki sparzyć. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Owoce zalać kieliszkiem wina. Odstawić na 10 min.
    Kapustę opłukać na sicie ,osączyć ,pokroić. Cebulę obrać ,posiekać. Olej rozgrzać w rondlu ,wrzucić cebulę ,zeszklić.
    Dołożyć kapustę ,podlać odrobiną wody ,dusić 20 min.
    Dodać suszone owoce wraz z winem. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,szczyptą papryki ,majeranku i kminku. Dusić jeszcze 30 min.
    Jabłka obrać ,pokroić w kawałki ,skropić sokiem z cytryny ,przesmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą. Podawać na gorąco do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz