Kiszona kapusta po francusku
Składniki
- 80 dag kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag suszonych śliwek
- 5 dag rodzynek
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1 łyżka oleju
- Sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- Majeranek
- Mielona papryka
- Kminek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Morele i rodzynki sparzyć. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Owoce zalać kieliszkiem wina. Odstawić na 10 min.
Kapustę opłukać na sicie ,osączyć ,pokroić. Cebulę obrać ,posiekać. Olej rozgrzać w rondlu ,wrzucić cebulę ,zeszklić.
Dołożyć kapustę ,podlać odrobiną wody ,dusić 20 min.
Dodać suszone owoce wraz z winem. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem
,szczyptą papryki ,majeranku i kminku. Dusić jeszcze 30 min.
Jabłka obrać ,pokroić w kawałki ,skropić sokiem z cytryny ,przesmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą. Podawać na gorąco do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz