Karczochy z sosem holenderskim
Składniki
- 4 karczochy
- 1 cytryna
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- Biały pieprz
- Sól
- Szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
Karczochy umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroić na
pół. Łodygi karczochów odłamać. Ostrym nożem odkroić pozostałości łodyg
i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natrzeć sokiem z
cytryny. Cytrynę wycisnąć.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli
,gotować w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min.
Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli
się biała serwatka. Zdjąć z ognia i studzić masło przez 5 min.
W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z
cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą
kąpielą wodną na kremową masę.
Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę
ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,aż
powstanie gęsty sos.
Karczochy osączyć ,odwracając je do góry dnem ,i ułożyć na ogrzanych talerzach ,sos wlać na talerz wokół karczochów.
Jedząc należy obrywać listki karczochów i zanurzać je w sosie. Mięsistą
część listków wyciskać zębami. Środkowe ,trawiaste listki oraz łodyżki
usunąć. Dno ,najsmaczniejszą część karczochów ,zjeść nożem i widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz