niedziela, 22 grudnia 2013

Rolada boczkowa z mięsem
















Składniki

  • 1-1,5 kg boczku (cienkiego)
  • 250 g mieszanego mięsa
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 kromki razowego chleba
  • sól ,pieprz
  • słodka papryka
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki lubczyku

    Przygotowanie

    Grzyby namoczyć(ok. 2 godz) ,osączyć. Boczek natrzeć solą i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie mięso zmielić razem z czosnkiem ,grzybami ,cebulą ,chlebem. Dodać jajko i dokładnie wyrobić masę. Doprawić solą ,pieprzem i lubczykiem. Tak przygotowany farsz nałożyć na płat boczku i zwinąć w roladę. Obwiązać sznurkiem ,posypać słodką papryką ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 80 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz