Rolada boczkowa z mięsem
Składniki
- 1-1,5 kg boczku (cienkiego)
- 250 g mieszanego mięsa
- kilka ząbków czosnku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 kromki razowego chleba
- sól ,pieprz
- słodka papryka
- 50 g suszonych grzybów
- 2 łyżeczki lubczyku
Przygotowanie
Grzyby namoczyć(ok. 2 godz) ,osączyć. Boczek natrzeć solą i
wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie mięso zmielić razem z
czosnkiem ,grzybami ,cebulą ,chlebem. Dodać jajko i dokładnie wyrobić
masę. Doprawić solą ,pieprzem i lubczykiem. Tak przygotowany farsz
nałożyć na płat boczku i zwinąć w roladę. Obwiązać sznurkiem ,posypać
słodką papryką ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec
80 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz