sobota, 21 grudnia 2013

Murzynek z cynamonem

















Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Garść rodzynek
  • Garść orzechów włoskich

    Przygotowanie

      Jabłka umyć pod bieżącą wodą ,osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i obrać. Pokroić w kostkę.
    Jajka wbić do miski i utrzeć z 2 szklankami cukru. Mieszając ,dolewać olej. Do masy wsypać 3 szklanki przesianej mąki ,sodę ,cynamon oraz kakao. Wymieszać.
    Do ciasta dodać rodzynki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
    Na końcu dodać jabłka ,wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piec ok. 70 min w temp 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz