Murzynek z cynamonem
Składniki
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- Garść rodzynek
- Garść orzechów włoskich
Przygotowanie
Jabłka umyć pod bieżącą wodą ,osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i obrać. Pokroić w kostkę.
Jajka wbić do miski i utrzeć z 2 szklankami cukru. Mieszając ,dolewać
olej. Do masy wsypać 3 szklanki przesianej mąki ,sodę ,cynamon oraz
kakao. Wymieszać.
Do ciasta dodać rodzynki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać jabłka ,wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piec ok. 70 min w temp 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz