Zainspirowani przepisem z bloga Swojskie jedzonko,
postanowiliśmy zrobić w ten sposób grzyby. Zmniejszyliśmy ilość papryki, za nią
daliśmy podgrzybki. I wiecie co? Wyszły wyśmienite <3 Kasia, rewelka <3
Składniki
4 czerwone papryki1 papryka żółta
600 g grzybów leśnych
Zalewa:
150 ml octu 10%
200 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 ziaren czarnego pieprzu
6 liści laurowych
Omasta:
150 g musztardy stołowej
150 g musztardy dijon
150 ml oleju
Przygotowanie
Przygotowujemy marynatę.
Papryki kroimy w paski, grzyby-większe kroimy, mniejsze
zostawiamy w całości.
Pokrojone papryki i grzyby wrzucamy do marynaty,
zagotowujemy, trzymamy na gazie około 10 min. Odcedzamy, studzimy.
Musztardę i olej mieszamy, dodajemy ostudzone grzyby i
paprykę.
Całość dokładnie łączymy i przekładamy do słoików.
Nie jest konieczna pasteryzacja. Tak przygotowane grzyby
można przechowywać rok w ciemnym miejscu. My jednak dokonaliśmy pasteryzacji ;)
gdyż obdarujemy słoiczkami naszych najbliższych ;)
Super fajna kombinacja
OdpowiedzUsuńZrobiłm☺️przepyszne
OdpowiedzUsuń