Kapuśniak na żeberkach
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- ½ l bulionu warzywnego
- ½ l wody
- 200 g żeberek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminku
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Kapustę zalać 1 litrem wody ,dodać liść laurowy i gotować
godzinę. W tym czasie umyte ,obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchew
włożyć do bulionu i gotować 20 min. Na maśle podsmażyć pokrojone w paski
żeberka. Kiedy się zrumienią ,wrzucić do bulionu ,a do wytopionego z
nich tłuszczu wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją kilkoma
łyżkami bulionu i wlać do reszty. Połączyć bulion z kapustą wraz z
wywarem ,dosypać kminek i gotować razem 10 min. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz