czwartek, 26 grudnia 2013

Kapuśniak na żeberkach

















Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • ½ l bulionu warzywnego
  • ½ l wody
  • 200 g żeberek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

      Kapustę zalać 1 litrem wody ,dodać liść laurowy i gotować godzinę. W tym czasie umyte ,obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchew włożyć do bulionu i gotować 20 min. Na maśle podsmażyć pokrojone w paski żeberka. Kiedy się zrumienią ,wrzucić do bulionu ,a do wytopionego z nich tłuszczu wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami bulionu i wlać do reszty. Połączyć bulion z kapustą wraz z wywarem ,dosypać kminek i gotować razem 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz