czwartek, 12 grudnia 2013

Kalafior i brokuły z kotlecikami w sosie cytrynowym



























Składniki

  • 500 g brokułów
  • 500 g kalafiora
  • Sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 250 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki zagęstnika do sosów
  • 1 pęczek natki pietruszki

    Przygotowanie

    Brokuły i kalafior oczyścić ,podzielić na różyczki i umyć - zblanszować. Warzywa odcedzić ,wywar zachować.

    Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa dodać 1 żółtko ,cebulę ,bułkę tartą ,musztardę ,sól i pieprz ,wyrobić. Uformować kotleciki i smażyć na oleju.

    Cytrynę sparzyć. Skórkę obrać w paseczki ,wycisnąć sok. Zagotować 250 ml wywaru z warzyw ,lekko zagęścić zagęstnikiem. 1 żółtko rozkłócić z sokiem z cytryny i wymieszać z gorącym sosem ( nie gotować). Sos doprawić solą i pieprzem.

    Pietruszkę opłukać ,osuszyć ,posiekać i dodać do sosu. Warzywa i kotleciki polać sosem ,posypać skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz