Kalafior i brokuły z kotlecikami w sosie cytrynowym
Składniki
- 500 g brokułów
- 500 g kalafiora
- Sól i pieprz
- 1 cebula
- 250 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 żółtka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 cytryna
- 4 łyżki zagęstnika do sosów
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Brokuły i kalafior oczyścić ,podzielić na różyczki i umyć - zblanszować. Warzywa odcedzić ,wywar zachować.
Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa dodać 1 żółtko ,cebulę ,bułkę tartą
,musztardę ,sól i pieprz ,wyrobić. Uformować kotleciki i smażyć na
oleju.
Cytrynę sparzyć. Skórkę obrać w paseczki ,wycisnąć sok. Zagotować 250 ml
wywaru z warzyw ,lekko zagęścić zagęstnikiem. 1 żółtko rozkłócić z
sokiem z cytryny i wymieszać z gorącym sosem ( nie gotować). Sos
doprawić solą i pieprzem.
Pietruszkę opłukać ,osuszyć ,posiekać i dodać do sosu. Warzywa i kotleciki polać sosem ,posypać skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz