czwartek, 12 grudnia 2013

Słodki chlebek winogronowy














Składniki

  • 250 g mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 200 g ciemnych winogron
  • 200 g jasnych winogron

    Przygotowanie


    Mąkę przesiać do miski ,zrobić dołek ,2 łyżki cukru wymieszać z 3 łyżkami mleka ,drożdżami ,pozostawić do wyrośnięcia. Po 15 min dodać zawiesinę do mąki ,dodać resztę cukru i mleka oraz masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Winogrona umyć ,osuszyć i oderwać łodyżki. Ciasto dobrze wyrobić na blacie posypanym mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x23. Posmarować lekko wodą. Połowę winogron rozmieścić na połowie ciasta ,delikatnie naciskając. Przykryć drugą połową ciasta ,delikatnie naciąć nożem. Ułożyć chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wodą ,na wierzch wcisnąć resztę winogron. Przykryć i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec 20 min w temp 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz