poniedziałek, 30 grudnia 2013

Gulasz wieprzowy z wątróbką



















Składniki

  • 40 dag wieprzowiny bez kości (szynka)
  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżeczka bazylii
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

    Wieprzowinę i wątróbkę opłukać , osuszyć , pokroić w kostkę. Wątróbkę zalać mlekiem i odstawić. Wieprzowinę obtoczyć w kaszy i podsmażyć na oleju najpierw samą , a potem razem z obranymi i posiekaną cebulą i czosnkiem. Przełożyć do garnka , posolić , dodać przyprawy i masło. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie ,włożyć wyjętą z mleka wątróbkę. Dusić jeszcze 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz