Barszcz czerwony ( postny )
Składniki
- 1/2 kg buraków
- 1 marchew
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 jabłka ( najlepiej szara reneta )
- sok z 1/2 cytryny
- sól ,pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- cukier do smaku
- 1 łyżka masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Warzywa obrać ,umyć-buraki pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka z
zimną wodą. Dodać ziele angielskie ,liść laurowy ,czosnek ,1 łyżeczkę soli
,masło. Zagotować. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki ( bez gniazd
nasiennych ). Gotować jeszcze 20 min. Wyjąć warzywa oraz jabłka.
Doprawić solą ,pieprzem ,cukrem ,sokiem z cytryny i majerankiem. Podawać
z uszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz