środa, 25 grudnia 2013

Barszcz czerwony ( postny )









 

 

Składniki

  • 1/2 kg buraków
  • 1 marchew
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 jabłka ( najlepiej szara reneta )
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku

    Przygotowanie

    Warzywa obrać ,umyć-buraki pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka z zimną wodą. Dodać ziele angielskie ,liść laurowy ,czosnek ,1 łyżeczkę soli ,masło. Zagotować. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki ( bez gniazd nasiennych ). Gotować jeszcze 20 min. Wyjąć warzywa oraz jabłka. Doprawić solą ,pieprzem ,cukrem ,sokiem z cytryny i majerankiem. Podawać z uszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz