środa, 25 grudnia 2013

"Uszka" z kapustą i grzybami


















Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 50-100 ml wody mineralnej
  • sól
  • Farsz:
  • 100 g grzybów suszonych
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • sól ,pieprz
  • 1 liść laurowy

    Przygotowanie

    Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny. Następnie opłukać je i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować około godziny ,tak by na koniec nie pozostało prawie nic płynu. Kapustę obgotować z liściem laurowym. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na połowie masła. Grzyby ,kapustę i cebulę zemleć w maszynce. Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć masę grzybową ,podsmażać 5-8 min. Dodać łyżkę bułki tartej ,doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.





 Mąkę wysypać na stolnicę ,zrobić wgłębienie ,w które wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto ,dodając wodę mineralną. Ciasto powinno być gęstsze niż na pierogi ,ale nieco rzadsze niż na makaron. Rozwałkować cienko i okrągłą foremką ( na typowe uszka użyć kieliszek lub wąską szklankę- ja wolę po swojemu robić ,użyłem kieliszka do martini ) wykrawać koła. Na środek każdego nałożyć farsz ,zlepić. Gotować w osolonym wrzątku od czasu wypłynięcia ok 2 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz