czwartek, 26 grudnia 2013

Karp w sosie z miodu i wina

















 

 

 

Składniki

  • 4 dzwonki karpia
  • 2 pomarańcze
  • 8 łyżek miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • ziele angielskie
  • 2 goździki
  • sól ,pieprz
  • mąka

    Przygotowanie

    Do rondelka wlać wino ,zagotować ,odparować połowę płynu. Dodać sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy ,miód ,ziele angielskie i goździki. Całość gotować jeszcze przez 3 min. Dzwonki karpia oprószyć solą i pieprzem ,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać przygotowany sos i dusić pod przykryciem 7 min. Karpia wyjąć na półmisek. Do pozostałego sosu dodać śmietanę oraz masło ,ponownie zagotować. Delikatnie polać sosem karpia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz