Karp w sosie z miodu i wina
Składniki
- 4 dzwonki karpia
- 2 pomarańcze
- 8 łyżek miodu
- 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- ziele angielskie
- 2 goździki
- sól ,pieprz
- mąka
Przygotowanie
Do rondelka wlać wino ,zagotować ,odparować połowę płynu. Dodać
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy ,miód ,ziele angielskie i goździki.
Całość gotować jeszcze przez 3 min. Dzwonki karpia oprószyć solą i
pieprzem ,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Następnie dodać przygotowany sos i dusić pod przykryciem 7 min. Karpia
wyjąć na półmisek. Do pozostałego sosu dodać śmietanę oraz masło
,ponownie zagotować. Delikatnie polać sosem karpia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz