Spaghetti z klopsikami
Składniki
- 500 g spaghetti
- Sól ,pieprz
- 250 g mielonego mieszanego mięsa
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
- Parmezan (do posypania)
Przygotowanie
Spaghetti włożyć do dużej ilości osolonego wrzątku ,ugotować al dente.
Przygotować klopsiki: mięso mielone zagnieść na jednolitą masę z
musztardą ,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ulepić z masy małe
kulki.
Czosnek i cebule obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę ,cebule
posiekać. Na patelni mocno podgrzać olej ,włożyć klopsiki ,podsmażyć na
rumiano. Dodać czosnek ,cebule ,wlać bulion i dodać pokrojone pomidory
razem z zalewą. Gotować ok. 15 min na bardzo małym ogniu. Przyprawić do
smaku solą i pieprzem. Wymieszać z odcedzonym makaronem ,posypać startym
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz