czwartek, 28 listopada 2013

Spaghetti z klopsikami


















Składniki

  • 500 g spaghetti
  • Sól ,pieprz
  • 250 g mielonego mieszanego mięsa
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • Parmezan (do posypania)

    Przygotowanie

      Spaghetti włożyć do dużej ilości osolonego wrzątku ,ugotować al dente.

    Przygotować klopsiki: mięso mielone zagnieść na jednolitą masę z musztardą ,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ulepić z masy małe kulki.

    Czosnek i cebule obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę ,cebule posiekać. Na patelni mocno podgrzać olej ,włożyć klopsiki ,podsmażyć na rumiano. Dodać czosnek ,cebule ,wlać bulion i dodać pokrojone pomidory razem z zalewą. Gotować ok. 15 min na bardzo małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z odcedzonym makaronem ,posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz