czwartek, 28 listopada 2013

Zupa z soczewicy na piwie


















Składniki

  • 250 g soczewicy
  • 1/2 l ciemnego piwa
  • 100 g bekonu
  • 1 cebula
  • 1,2 l bulionu mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • Włoszczyzna
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Sól ,pieprz
  • Ostra mielona papryka
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

    Przygotowanie


    Soczewicę zalać piwem na 3 godz. Bekon pokroić w kostkę ,podsmażyć ,dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka ,zalać piwem z soczewicy oraz bulionem. Włożyć liść laurowy ,dotować 50 min. Dodać pokrojoną w słupki lub kostkę włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki ,pomidory razem z zalewą ,przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Gotować jeszcze ok 20 min. Na koniec dodać ocet ,wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz