Zupa z soczewicy na piwie
Składniki
- 250 g soczewicy
- 1/2 l ciemnego piwa
- 100 g bekonu
- 1 cebula
- 1,2 l bulionu mięsnego
- 1 liść laurowy
- Włoszczyzna
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 puszka krojonych pomidorów
- Sól ,pieprz
- Ostra mielona papryka
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Przygotowanie
Soczewicę zalać piwem na 3 godz. Bekon pokroić w kostkę
,podsmażyć ,dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Całość
przełożyć do garnka ,zalać piwem z soczewicy oraz bulionem. Włożyć liść
laurowy ,dotować 50 min. Dodać pokrojoną w słupki lub kostkę włoszczyznę
oraz pokrojone w kostkę ziemniaki ,pomidory razem z zalewą ,przyprawić
solą ,pieprzem i papryką. Gotować jeszcze ok 20 min. Na koniec dodać
ocet ,wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz