piątek, 29 listopada 2013

Maczanka


















Składniki

  • 400 g schabu lub karkówki (u mnie schab)
  • 2 cebule
  • cytryna
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • kieliszek czerwonego wina
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 kajzerki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g smalcu
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Schab natrzeć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , posypać kminkiem.















Cebule pokroić w kostkę , kajzerki przepołowić.















Mięso obsmażyć na gorącym smalcu , dodać cebulę , po chwili wlać bulion. Dusić 30 min. , wlać wino , dusić do miękkości .Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.

W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wywaru , dodać przecier pomidorowy. Zagotować i w powstałym sosem nasączyć przekrojone kajzerki.
Nasączone bułki włożyć do rondla z sosem. Na nich ułożyć plastry schabu. Podgrzać na małym ogniu. Udekorować wg własnego uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz