Składniki
- 400 g schabu lub karkówki (u mnie schab)
- 2 cebule
- cytryna
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- kieliszek czerwonego wina
- łyżka przecieru pomidorowego
- 4 kajzerki
- łyżeczka kminku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g smalcu
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Schab natrzeć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , posypać kminkiem.
Cebule pokroić w kostkę , kajzerki przepołowić.
Mięso obsmażyć na gorącym smalcu , dodać cebulę , po chwili wlać bulion. Dusić 30 min. , wlać wino , dusić do miękkości .Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.
W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wywaru , dodać przecier pomidorowy. Zagotować i w powstałym sosem nasączyć przekrojone kajzerki.
Nasączone bułki włożyć do rondla z sosem. Na nich ułożyć plastry schabu. Podgrzać na małym ogniu. Udekorować wg własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz