czwartek, 4 grudnia 2025

Kluski ziemniaczane po "włosku" z grillowanym kurczakiem

 Z pewnością nie jest to danie ekspresowe i za 'chiny ludowe' nie przygotujecie tego nawet w godzinę, jak zaczniecie od podstaw. Moja rada. Sosik można zrobić wcześniej, nawet fajnie się smaki przegryzą. Ziemniaki dzień wcześniej też można ugotować i kurczaka zamarynować więc jest opcja, że dnia następnego, nie zajmie Wam to więcej niż 40 minut. Danie fajne, smaczne tylko na 'tu i teraz'. Do odgrzewania na pewno nie nadaje się. Wiem, sprawdziłem. Mówię Nie e! Ale na świeżo jest na wypasie. Ten dań polecam
 

Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

750 g ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
700 g passaty pomidorowej
4 łyżki startego parmezanu
oregano
4 łyżki mleka
4 filety z piersi kurczaka
50 ml oliwy z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
świeża bazylia
starty parmezan

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Piersi z kurczaka oczyszczamy, marynujemy w oliwie z suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka).
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, smażymy aż puści aromat. Zalewamy passatą pomidorową, wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy przez kwadrans, dodajemy oregano (wg uznania), parmezan oraz mleko. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na patelni lub grillu elektrycznym.
Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy.
Kluski podajemy z usmażonym kurczakiem, posypujemy posiekaną bazylią, posypujemy startym parmezanem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz