W końcu! Cały rok czekania na te właściwe, smaczne warzywa. Właściwie tutaj bardziej chodzi o pomidory, bo to one w okresie letnim, nabierają smaku i zapachu. Delektujcie się tym, póki możecie. Przygotujcie się również na to, że leczo będziecie pałaszować minimum 2-3 dni. Jakoś na jeden dzień nie potrafię zrobić, po prostu się nie da. Ale to też nie problem, bo macie 2-3 dni wolnego od stania przy garach. Przepis godny wypróbowania, polecam
Arek Gie
Składniki:
3 małe cukinie (około 700 g)
2 duże czerwone papryki
3 duże pomidory malinowe
1 duża cebula
500 g krojonych pieczarek
700 g kiełbasy zwyczajnej (ulubionej)
3 łyżki oleju
szczypta słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki. Do nich dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Smażymy kilka minut.
W tym czasie skórki pomidorów lekko nacinamy, sparzamy wrzątkiem, wkładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę.
Do podsmażonych wcześniej pieczarek, kiełbasy i cebuli dodajemy pomidory, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie wrzucamy cukinie i paprykę. Całość dusimy do miękkości warzyw (około 10-15 minut). Do smaku doprawiamy mieloną papryką, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz