sobota, 28 czerwca 2025

Ciasto jogurtowe z truskawkami

 Nie jest to jakieś efektowne ciasto. Powiedzmy sobie szczerze, komu chce się stać przy garach w upały? Ja odpadam, więc stawiam na prostotę i szybkość przygotowania. 
Puszyste, jogurtowe ciasto z sezonowymi truskawkami, bo takie są najlepsze. Może nie są jakieś "twarzowe", wprost z okładki Glamour, ale za to jakie są pyszne, pachnące z daleka. 
Dzięki tym czerwonym owocom, ciasto jest niezwykle aromatyczne. Idealny dodatek do kawy. Do tej porannej kawki, do drugiego śniadania, poobiedniej, podwieczorkowej i kolacyjnej również. 15 minut przygotowania, 50 pieczenia i ciacho gotowe.
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

 

4 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
1 olejek waniliowy
100 ml oleju
400 g rzadkiego jogurtu naturalnego
400 g truskawek
szczypta soli

 

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Jajka (temperatura pokojowa) wbijamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do momentu aż masa będzie puszysta.
Wlewamy jogurt, olejek i olej, miksujemy na dużych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
Zmniejszamy obroty miksera, partiami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy kilka minut, by ciasto się napowietrzyło.
W tym czasie myjemy truskawki, usuwamy szypułki, kroimy wzdłuż na pół.
Blachę do pieczenia (25x25) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch układamy owoce (rozciętą stroną do góry).
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C .Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz