sobota, 9 listopada 2024

Placki z dyni

 Dobrze, że kupiłem w miarę małą dynię. Wiecie jak to jest... Tym bardziej, jak gotuje się w domu dla dwóch osób. Nie chcę myśleć, co będzie z gęsią :P
Ale do konkretów przechodząc. Ogólnie dynia, sama w sobie, jest troszkę mdła, troszkę za słodka, więc próbuję w jakiś sposób przełamać jej smak i nadać nowy, odświeżający, aromatyczny tor, trafiający w moje gusta. Bardzo lubię przyprawy orientalne, więc w kuchni nigdy mi ich nie brakuje. Ostatnio postawiłem na curry w proszku, choć zdecydowanie wolę pastę. Curry wylądowała w plackach, które zdecydowanie polecają się, nie tylko bez niczego, w samą łapę. Można też zainwestować w gęstą, kwaśną śmietanę. Włala!
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

 

1 kg miąższu z dyni piżmowej
3 jajka
1 łyżka przyprawy curry
2 pełne łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 

Wbijamy jajka.
 

Wsypujemy przyprawę i mąkę.
 

Mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
 

Smażymy na rozgrzanym oleju.




2 komentarze: