Dobrze, że kupiłem w miarę małą dynię. Wiecie jak to jest... Tym bardziej, jak gotuje się w domu dla dwóch osób. Nie chcę myśleć, co będzie z gęsią :P
Ale do konkretów przechodząc. Ogólnie dynia, sama w sobie, jest troszkę mdła, troszkę za słodka, więc próbuję w jakiś sposób przełamać jej smak i nadać nowy, odświeżający, aromatyczny tor, trafiający w moje gusta. Bardzo lubię przyprawy orientalne, więc w kuchni nigdy mi ich nie brakuje. Ostatnio postawiłem na curry w proszku, choć zdecydowanie wolę pastę. Curry wylądowała w plackach, które zdecydowanie polecają się, nie tylko bez niczego, w samą łapę. Można też zainwestować w gęstą, kwaśną śmietanę. Włala!
Arek Gie
Składniki:
1 kg miąższu z dyni piżmowej
3 jajka
1 łyżka przyprawy curry
2 pełne łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wbijamy jajka.
Wsypujemy przyprawę i mąkę.
Mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Mam swoją ogródkową dynię i curry . Arku dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńSmacznego Małgosiu 😘
Usuń