niedziela, 10 listopada 2024

Pierogi z serem polane musem truskawkowym

 No to teraz mega wjazd na stół! Przepis, na te cudeńka, dostałem od koleżanki z pracy, Sylwii. Niestety, pierogi są już wspomnieniem, do którego z pewnością niebawem wrócę. Jedyny minus to taki, że za szybko się skończyła ta kulinarna ekstaza. A te truskawki! Ach! co za zapach <3 śmiem nawet twierdzić, że były lepsze niż w sezonie. Nie były kupowane byle gdzie, bo u konkurencji sklepu na L :P w totalnej promce 1+1 :P
Zdecydowanie polecam. A gdyby komuś nie posmakowało, to proszę dać namiary, chętnie sprzątnę nadmiar :P
Arek Gie







Składniki:
 

Ciasto:
300 g mąki pszennej
250 ml wrzątku
1 łyżka masła
 

Farsz:
500 g twarogu tłustego
2 opakowania budyniu waniliowego
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru
 

Mus:
450 g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżka mąki z tapioki (może być mąka ziemniaczana)

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

Farsz:
 

Twaróg wyrabiamy z budyniami i cukrami na jednolitą masę. Przekładamy do lodówki, dzięki czemu będzie łatwiej lepić pierogi.
 

Mus:
 

Truskawki przekładamy do rondla, podgrzewamy na małym płomieniu. Jak już się odmrożą, dodajemy cukier i cynamon, blendujemy. Mąkę mieszamy ze zblendowanymi truskawkami, dodajemy do całości. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
 

Ciasto:
 

Do mąki wlewamy wodę z łyżką masła i wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Pierogi podajemy polane musem truskawkowym.


 



3 komentarze:

  1. Mnie też by posmakowały. Na pewno skorzystam z propozycji Sylwii

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypas! dziadek i wnuczka będą zachwyceni ;-D

    OdpowiedzUsuń