Zapewne wiele osób ogórkową kojarzy jedynie z kiszonymi ogórkami. Nie zaprzeczę, że jest to zupa sztos, szczególnie jak zrobiona jest na żeberkach wieprzowych. No, wtedy to istna petarda. Ale świeże ogórki? No jak to? Ano tak! I wcale nie jest to chłodnik. Krem z ogórków z dodatkiem fety jest niesamowicie pyszny, delikatny i bardzo syty. Polecam szczególnie podczas sezonu ogórkowego, w którym te zielone gruntowe cuda są mega aromatyczne. Godne polecenia
Arek Gie
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
50 g masła
4 ząbki czosnku
200 g sera feta
1 litr wrzątku
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekany czosnek, smażymy przez chwilę, aż puści aromat.
Wrzucamy odciśnięte z wody, ogórki. Dusimy przez kwadrans, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5-10 minut. Schładzamy i blendujemy. Następnie przecieramy przez drobne sito.
Ponownie gotujemy. Gdyby krem był zbyt gęsty, dolewamy wrzątku. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z pokrojonym w kostkę serem i posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz