wtorek, 27 sierpnia 2024

Prażucha

 Czasami wydaje się, że kulinarnej podróży nie ma końca. Tym razem padło na stolicę polskiego ziemniaka, Poznań. Pyraland, szykujcie się, bo znowu Was "zaatakujemy". Jak będziecie w okolicy Browaru, koniecznie zerknijcie. Pieczone ziemniaki z różnymi sosami, kopytka i...cudowno-bajeczne naleśniki ziemniaczane. Sztos!
Prażuchę zostawiam Wam na teraz, bo to mega proste i smaczne połączenie.
Arek Gie









 

Składniki:
 

 

 

 

1 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
400 g boczku
1 cebula
150 g smalcu
sól

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Na suchej patelni wysmażamy drobno pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę. Do smaku doprawiamy solą.
 

Ziemniaki gotujemy w małej ilości wody.
 

Do nieodcedzonych ziemniaków dodajemy mąkę, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu, by mąka napęczniała.
 

Całość wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą.
 

Przy pomocy dwóch łyżek formujemy "kotlety" i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.
 

Podajemy z usmażonym boczkiem.



1 komentarz: