sobota, 7 września 2024

Cukinia w curry do słoików

 Ta sałatka cukinia vs curry "chodziła" za mną już od dłuższego czasu. Cudownie chrupiąca i pachnąca orientem nie tylko skradnie wasze serca, ale zawładnie podniebienia. W zasadzie po tych czterech godzinach "przegryzania się" smaków, można śmiało podać do obiadu. Serdecznie polecam, Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

3 kg cukinii
500 g cebuli
1 pęczek natki pietruszki
2,5 litra wody
2 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki soli
3 łyżki przyprawy curry

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Cukinię kroimy w półtalarki, cebulę w piórka, natkę drobno siekamy.
 

Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą i przyprawą curry. Dodajemy pokrojone w piórka cebule, sparzamy przez kilka minut.
 

Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną cukinię i posiekaną natkę. Odstawiamy na 4 godziny.
 

Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i gotujemy przez kwadrans we wrzątku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz