Ta sałatka cukinia vs curry "chodziła" za mną już od dłuższego czasu. Cudownie chrupiąca i pachnąca orientem nie tylko skradnie wasze serca, ale zawładnie podniebienia. W zasadzie po tych czterech godzinach "przegryzania się" smaków, można śmiało podać do obiadu. Serdecznie polecam, Arek Gie
Składniki:
3 kg cukinii
500 g cebuli
1 pęczek natki pietruszki
2,5 litra wody
2 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki soli
3 łyżki przyprawy curry
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w półtalarki, cebulę w piórka, natkę drobno siekamy.
Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą i przyprawą curry. Dodajemy pokrojone w piórka cebule, sparzamy przez kilka minut.
Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną cukinię i posiekaną natkę. Odstawiamy na 4 godziny.
Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i gotujemy przez kwadrans we wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz