Dziś znalazłem chwilę, by dodać coś na swoją stronę. Niestety ostatnio mam nawał roboty oraz innych zajęć, co wcale nie znaczy, że nie gotuję lub nie zajmuję się gastronomią. Dzieje się i to sporo. Tym razem zaproponuję Wam coś szybkiego, zarazem pysznego na lekką kolację. Bardzo smaczne połączenie kurczaka gyros z aromatycznym mango, a to wszystko w świetnym śmietanowo-majonezowym sosie z nutką czosnku. Miłego kosztowania, polecam
Arek Gie
Składniki:
500 g filetów z kurczaka
1 duże mango
2 sałaty rzymskie
1 szalotka
4 mini słodkie papryki
1 opakowanie przyprawy gyros
50 ml oleju
220 g jogurtu śmietankowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na kwadrans, następnie smażymy (partiami) na rozgrzanym oleju. Przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym, talerz.
Mango kroimy w kostkę, szalotkę w piórka. Paprykę i sałaty na takie kawałki, jakie lubimy.
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, wykładamy na talerze.
Jogurt mieszamy z majonezem, miodem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz