czwartek, 11 lipca 2024

Sytocha z podwarszawskiego Urzecza

 Jakby komuś było zimno, to polecam mega rozgrzewającą "zupę". Żartowałem ofkors. To danie tak bardzo mnie zaciekawiło, że po prostu musiałem spróbować. Czasami coś w internetach wpadnie w oko. Tym razem Ewa z Masterchef przykuła moją uwagę niecodziennym daniem. Każdy fan ziemniaków, a tym bardziej szarych kluch czy baby ziemniaczanej, powinien to spróbować. Polecam
Arek Gie

 


 






Składniki:
 

 

 

 

1 kg ziemniaków
1 litr wody
Okrasa:
50 ml oleju
200 g surowego boczku
1 cebula
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do placków. Masę przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą (do jakiejś większej miski). Wodę delikatnie odlewamy, skrobię z dna miski rozrabiamy w świeżej wodzie (100 ml).
 

1 litr wody zagotowujemy, wrzucamy starte ziemniaki. Gotujemy przez około 20 minut. Wlewamy skrobię, zagotowujemy do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Na oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę (do zeszklenia). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Zupę podajemy w miskach razem z okrasą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz