niedziela, 7 lipca 2024

Sałatka z arbuzem i kurczakiem

 Całkiem zapomniałem o cudownym połączeniu arbuza i fety. Taki 'deser' w upalne dni rewelacyjnie orzeźwia. Tym razem postanowiłem lekko odpicować tę klasykę. Usmażone, muśnięte ostrą papryką, kawałki mięsa zjawiskowo wkomponowały się w słodko-słone dodatki. Kolacja prima sort! Polecam

Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

500 g filetów z kurczaka
2 łyżki przyprawy do kurczaka
50 ml oleju
500 g arbuza
200 g sera feta
100 g rukoli
syrop z agawy

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju.
 

Na talerzach układamy rukolę, pokrojonego w kostkę arbuza oraz ser. Kładziemy usmażone kawałki kurczaka.
 

Obficie polewamy syropem z agawy. 


 

2 komentarze:

  1. A ten syrop z agawy (nie ma u nas w gieesie!) to czym można zastąpić?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może też być syrop klonowy, opcjonalnie miód lipowy 😉

      Usuń