Całkiem zapomniałem o cudownym połączeniu arbuza i fety. Taki 'deser' w upalne dni rewelacyjnie orzeźwia. Tym razem postanowiłem lekko odpicować tę klasykę. Usmażone, muśnięte ostrą papryką, kawałki mięsa zjawiskowo wkomponowały się w słodko-słone dodatki. Kolacja prima sort! Polecam
Arek Gie
Składniki:
500 g filetów z kurczaka
2 łyżki przyprawy do kurczaka
50 ml oleju
500 g arbuza
200 g sera feta
100 g rukoli
syrop z agawy
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Na talerzach układamy rukolę, pokrojonego w kostkę arbuza oraz ser. Kładziemy usmażone kawałki kurczaka.
Obficie polewamy syropem z agawy.
A ten syrop z agawy (nie ma u nas w gieesie!) to czym można zastąpić?!
OdpowiedzUsuńMoże też być syrop klonowy, opcjonalnie miód lipowy 😉
Usuń