Czasami "kombinacje alpejskie" są bardzo wskazane w kuchni. Tym bardziej, jak do dyspozycji mamy kawał ryby. Taka w panierce z kapustą kiszoną się przejadła, choć nie mówię, że od czasu, do czasu nie gości na stole. Uwielbiam kulinarne eksperymenty, a szczególnie te, które wychodzą. Nie zrażajcie się ilością składników czy też wielkością opisu. Wbrew pozorom danie robi się do 30-35 minut. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Arek Gie
Składniki:
700 g fileta z czarnego dorsza
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju kokosowego
1 kalafior
Ciasto na kalafior:
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka gazowanej wody
2 jajka
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
Sos curry:
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka żółtej pasty curry
3 liście kaffiru
100 ml zimnej wody
1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 litr oleju
Przygotowanie:
Filety oczyszczamy, usuwamy ości i kroimy na mniejsze kawałki (wg uznania). Do mięsa dodajemy czerwoną pastę curry, którą pokrywamy filety. Odstawiamy na 10-15 minut.
Kalafior oczyszczamy, dzielimy na większe różyczki i obgotowujemy (10 minut) w osolonym wrzątku. Studzimy.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Wlewamy mleko kokosowe, wodę gazowaną, mieszamy z obiema mąkami. W cieście zanurzamy obgotowane różyczki kalafiora. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju.
Sos:
Mleko gotujemy kilka minut z liśćmi kaffiru i żółtą pastą curry. Zagęszczamy skrobią kukurydzianą wymieszaną z zimną wodą. Zagotowujemy.
Rybę smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, po dwie minuty z każdej strony.
Podajemy z sosem i usmażonymi kawałkami kalafiora w cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz