środa, 3 lipca 2024

Żeberka w wersji orientalnej

 Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybawieniem w zabieganej ostatnio u mnie  rzeczywistości, ale też maszyną, która wydobywa z potrawy to, co najlepsze. To było najlepiej zainwestowane 238 zł w moim życiu. Żeberka wyszły genialnie. Aromatyczne, soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Istna orgia kulinarna. Jak najbardziej polecam, Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki przyprawy do mięs
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżka sosu worchester
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka cukru trzcinowego
100 g smalcu
1 duża cebula
1 główka czosnku
100 ml letniej wody

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso dzielimy na porcje. Oprószamy przyprawą do mięs, obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do misy wolnowaru.
 

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, szklimy cebulę, następnie rozgniecione nożem ząbki czosnku. Dodajemy do mięsa.
 

Do wody wlewamy sos teriyaki, worchester, ocet i wsypujemy cukier. Mieszanką sosów zalewamy mięso.
 

Wolnowar włączamy w pozycję LOW na 5-6 godzin.
 

Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz