czwartek, 25 lipca 2024

Fasolka z kurczakiem w pomidorowym curry

 Kuchnia polska charakteryzuje się sezonowością. W zależności od pory roku na nasze stoły lądują owoce i warzywa wprost od rolnika. Każdy, kto zasmakował takich specjałów dobrze wie, że tego smaku nie da się podrobić. Korzystając z wyczekiwanej przeze mnie fasolki szparagowej, postanowiłem połączyć ją z kuchnią orientalną, hinduską. Zachwalać nie będę, ale wyszło niesamowite połączenie. Gorąco polecam
Arek Gie

 


 







Składniki:
 

 

 

 

500 g filetów z kurczaka
500 g żółtej fasolki szparagowej
400 g drobno posiekanych pomidorów
2 łyżki żółtej pasty curry
2 łyżki oleju
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w dużą kostkę piersi z kurczaka. Gdy mięso zacznie się ścinać, dodajmy pastę curry i pokrojone na 3-4 cm kawałki, fasolki. Chwilę smażymy, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz