niedziela, 28 lipca 2024

Domowe lody kawowe

 W zasadzie za kawą to ja średnio przepadam, chociaż moja pani doktor zachęcała mnie do picia trzech filiżanek dziennie. No nie wchodzi mi i już. Czasami wypiję jakoś tam latte czy irish, ale to dla towarzystwa. Co innego z lodami. Te od razu pokochałem za słodko-gorzki smak. Przepis bez zbędnych komplikacji typu maszynka do lodów (miałem oddałem), więc przepis dla każdego. Gorąco zachęcam do wypróbowania
Arek Gie

 


 







Składniki:
 

 

 

 

500 ml śmietanki 30%
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
drobny cukier (wg uznania)

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Do miski wsypujemy kawę i cukier, wlewamy zimną śmietankę i miksujemy na wolnych obrotach do momentu rozpuszczenia kawy. Nawet jeśli całkiem się nie rozpuści, nie przejmujcie się tym, reszta rozetrze się na maksymalnych obrotach.
 

Następnie włączamy maksymalne obroty, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie gęsta, przekładamy ją do pojemnika, np. po lodach, który umieszczamy w zamrażarce. Na drugi dzień można delektować się lodami.



1 komentarz:

  1. Ja mam maszynę do lodów i NAJBARDZIEJ pasują mi właśnie kawowe. Ale psiajuchy sarkają, że gorzkawe (bo się nie znają, jak MY ;-DD)

    OdpowiedzUsuń