Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to był rok zmarnowany. W tygodniu pracy takie urządzenie to strzał w dziesiątkę. Przygotowuję wszystko wieczorem, a nie zajmuje mi to więcej niż 20-25 minut, rano włączam opóźnienie, później czas gotowania (nie trzeba mieszać) i następne 5 godzin podtrzymuje temperaturę. A smak...no istna poezja! Kurczak rozpływa się w ustach, a zapach unosi się po całej okolicy. Gorąco polecam i danie, i urządzenie.
Arek Gie
Składniki:
4 udka z kurczaka
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki mąki
50 ml oleju
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki mielonego imbiru
150 ml jasnego sosu sojowego
3 łyżki miodu
200 ml bulionu drobiowego
50 ml octu ryżowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do wolnowaru.
Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z imbirem, sosem sojowym, miodem, bulionem drobiowym oraz octem. Polewamy udka kurczaka.
Gotujemy przez 5 godzin w trybie LOW.
Po ugotowaniu kurczaka, wyjmujemy mięso z wolnowaru, a sos przelewamy do rondelka i zagęszczamy mąką rozrobioną w 50 ml zimnej wody.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kusisz tym wolnowarem. Udka na prawdę smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńGorąco polecam 😉
Usuń