Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru jest oszałamiająco soczysta i aromatyczna. Mięso praktycznie samo rozpada się, więc poszarpanie zajmuje dosłownie chwilę. Można podawać z bułą, ziemniakami, czy drożdżowymi parowańcami, jak w moim przypadku. Zapraszam do wypróbowania przepisu
Arek Gie
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
50 ml oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka mielonej papryki
100 ml passaty pomidorowej
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka sosu worcester
1 liść laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso (w całości) oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do wolnowaru.
Na tłuszczu ze smażenia szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i papryki.
Wlewamy passatę pomidorową, pomidory, cukier, ocet, sos worcester i liść laurowy. Zagotowujemy, wylewamy na mięso w wolnowarze.
Gotujemy 8 godzin w pozycji LOW.
Po tym czasie mięso przy pomocy dwóch widelców szarpiemy na drobne kawałki. Mieszamy z powstałym sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz