czwartek, 4 kwietnia 2024

Filety z kurczaka z sosem chrzanowym

 Przed świętami zrobiliśmy sobie taki oto biforek. W zasadzie nie jesteśmy z tych, którzy obchodzą Wielkanoc w jakiś szczególny sposób. Po prostu...przez to wolne trzeba było coś jeść. Uwaga, reklama niesponsorowana...Jak chrzan to tylko Ślonski Krzan, a musztarda Richtig Ślonski Zymft- firma Ślonski Byfyj...No petrada! Po skosztowaniu inne będą przez was wyrzucone precz! Serio! Polecam ja, Arek Gie

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

 

2 filety z piersi kurczaka po ok. 250 g
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka chrzanu tartego
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka mąki
100 ml zimniej wody
sól, pieprz

 

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju.
 

Bulion gotujemy, dodajemy chrzan i musztardę. Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Filety podajemy polane sosem, z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. 



1 komentarz:

  1. Sos chrzanowy, klasyka... Ja robię do jajek albo do klopsa z jajkiem.

    OdpowiedzUsuń