poniedziałek, 5 lutego 2024

Żeberka pieczone w coca-coli

 I stało się! Jak w ryju przez wieki koli nie miałem, to teraz zgrzeszyłem...po stokroć zgrzeszyłem :P Pamiętam, że mięsiwo było obłędne w smaku, więc korzystając z promocji na żeberka, ofkors, nie pozostało mi nic innego, jak zapodać wersję przypominającą, tzw. drugą dawkę :P Myślę, że niedługo znowu sobie będę musiał przypomnieć, bo starość daje się we znaki, szybko zapominam :P Tak jak dodany do marynaty miód, po prostu "miodzio"! Do tego tylko kawał pieczywa by sosik sobie jakoś do japy zapodać i obiad gotowy!
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 kg żeberek wieprzowych
1 duża cebula
250 ml coca-coli
6 łyżek ketchupu
3 łyżki miodu
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Żeberka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pierzem.
 

Colę, ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
 

Marynatą zalewamy mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Odstawiamy na noc do lodówki.
 

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 180°C.



2 komentarze:

  1. Kolę w takim towarzystwie to ja mogę spożywać z rozkoszą! Żeberka zaś w tak plugawą pogodę są - jak mówiła babcia: "Bardz podchodzące!" :-D

    OdpowiedzUsuń