Mega ochoty w pracy mi narobili na ryż z jabłkami. Co jak co, ale deserów z jabłkami to ja nie odmawiam. Szczególnie jak jest dobrze "zaprawiony" cynamonem. Tam w składnikach dwie łyżki tej aromatycznej przyprawy, to minimum. Tym razem nieco odpicowałem to oldskulowe danie-podwieczorek. Muszę przyznać, że wyszło NIEZIEMSKO! Na wielkim wypasie! Polecam
Arek Gie
Składniki:
200 g ryżu
400 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
200 g margaryny Kasia
1,5 kg jabłek szara reneta
2 łyżki cynamonu
2 galaretki cytrynowe
20 herbatników
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną w kostkę margaryną. Dodajemy rozrobiony w pozostałym mleku budyń, zagotowujemy. Studzimy i mieszamy z ryżem. Przekładamy do naczynia i chłodzimy.
Na blaszce (20x20) układamy herbatniki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy z jabłkami. Całość wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.
Podajemy ryż z porcją jabłek w galaretce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz